lördag 7 februari 2009

Blattar och snutjävlar

Man lägger ner förundersökningen mot poliserna i Malmö som sagt "blattajävlar" och "apajävel" under höstens insats i Rosengård. Hets mot folkgrupp kräver att budskapet blivit spritt, så tillmälen inne i en bil räcker inte.

Den offentiga moralen
Nu är det brösttoner från många håll. Polisledningen är jättearg. Integrationsminister Nyamko Sabuni är jättejättearg. Invandrare i Rosengård är kanske rätt arga de med?

För mig är det här ett klockrent exempel på den offentliga moralen. Ni vet, den där moralen som är summan av allas vår privata moral - hög som Mount Everest, präktig och ouppnåelig.

Alla vet att det förekommer smygrasism inom polisen. Alla vet också att attityden mot polisen är rätt dålig hos många av dem som orsakar kravaller. Ändå blir folk chockade och indignerade när det kommer ut i offentligheten. "Va? Använder polisen fula ord under kravaller?!"

Apajävel säger en frustrerad polis
För mig är förnedrande tillmälen som blatte och apa mest ett tecken på det frustrationsgap som har uppstått i våra segrerade områden. Polisen har en nästan omöjlig uppgift att skapa ordning mitt i en soppa av tillresta vänsterradikaler, understimulerade ungdomar och krigstrauman. Många invandrarungdomar känner sig utanför samhället och tycker hela svenskheten suger. I det gapet är inte ord som "blattejävel" och "snutjävel" så konstiga.

Men vi som sitter i våra fina bostäder, med ett rimligt lönekonto och längtar till kvällens Melodifestival kan kosta på oss att bli riktigt moraliskt upprörda. Och eftersom vi blir det så måste våra folkvalda bli det med.

Skulle kicken hjälpa nån?
OK, låt oss nita de här rasistpoliserna rejält då. Vi sparkar dem och kommunicerar ut att polisen med sitt våldsmonopol minsann är utbildade och får betalt för att bete sig professionellt och korrekt även på ställen som Rosengård. Rätt så. Det är en linje som t ex Leif G W Persson driver.

Men hur många unga i Rosengård mår bättre då? Skrattar de hela vägen till den stängda moskén? Minskar våldet, drogerna och utanförskapet? Nej, det är bara ett tydligt uttryck för samma unkna segregation där vi (svennarna) säger att ni (polisen) måste bete er snyggt mot dom (blattarna). Inga möten, inga riktiga lösningar, bara uppblåst offentlig moral.

Haja läget
Jag tror mer om oss. Ja, självklart ska vi bli förbannade på poliser som är rasistiska. Men vi ska också orka prata om vad det betyder. Vad är orsaken? De aktuella poliserna bor säkert också i Malmö och mår skit av att det är otryggt. Folk i Rosengård är inte nöjda, särskilt eftersom det var ditrest AFA-folk som stod för stora delar av våldet under kravallerna.

Mest förtroende får jag för såna som Bejzat Becirov, vd för Islamic Center i Rosengård. Gällande den aktuella händelsen vill han tona ner betydelsen:

- Alla människor kan göra fel. Man behöver inte vara en dålig människa för att man säger dumma saker.

Dra en månadslön för de aktuella poliserna, be om ursäkt i en tidning som faktiskt läses av Rosengårdsborna och sluta sen snacka om det. Fortsätt istället göra det som behövs i Rosengård och lägg vettig intern tid på att förbättra polisens attityd.

Moralapor.

Inga kommentarer: