måndag 16 mars 2009

Bonus är bra!

Nu är det bonusjakt i Sverige. Ord som miljonrullning och bonuslyft verkar vara favoriter i media.

Grilla bankerna men inte chefer i allmänhet
Banker som i en lågkonjunktur fylld av bankkonkurser, garantiprogram och kreditkris har så dålig fingertoppskänsla att de betalar ut bonusar eller växlar bonus mot höjd fast lön ... såna banker ska grillas i media.

Men att folk i största allmänhet har åsikter om vad andra tjänar är inte bra. Tänk dig själv om du kom till jobbet en morgon och chefen säger "Du ... Expressen var här och tydligen har ett par personer utanför ICA Maxi sagt att du tjänar för mycket så vi har sänkt din lön med 5000 spänn." Lön gör du upp i löneförhandling med din arbetsgivare, inte jag och andra avundsjuka svenskar.

Vi har en otäck tradition av att bespotta chefer för deras löner. Statliga bolag och myndigheter har vi förstås rätt att uttala oss om i egenskap av skattebetalare. Men privata bolag? Varför ska jag ha något att säga om att person X på bolag Y tjänar en massa miljoner? Så länge alla inblandade följer lagen så är det självklart upp till dem hur de vill driva sina affärer.

Om alla upprörda svenskar skulle lägga lika mycket kraft bakom sin egen löneförhandling som de just nu lägger på att hata bonusar kanske de inte skulle känna sig så "bestulna" när någon chef tjänar en miljon i månaden.

Bara bonus om det går plus?
En aktuell fråga -- ska chefer kunna få bonus om bolaget går back? Nej! ropar 97 % av Aftonbladets läsare. Jo! ropar jag.

Ta pensionsbolagen. De ska placera enorma belopp på ett sätt som ger bästa möjliga utveckling på dina och mina pensionspengar. Hur våra pensionspengar placeras är lika viktigt i dåliga tider som bra tider och att lågkonjunkturer kommer och går är ju ingen nyhet.

Låt säga att vi tror på bonusar som drivkraft. Om då en chef ser till att värdet på mina pensionspengar ökar maximalt i högkonjunktur så ska han/hon ha bonus. Om samma chef ser till att värdet på mina pensionspengar sjunker minimalt under dåliga tider så ska han/hon ha bonus då med. Bonusen ska helt enkelt falla ut om chefen gör ett väsentligt bättre jobb än marknaden i övrigt.

Hur mäter man då? Ptja, till exempel mot börsindex och jämfört med konkurrenter. Är man bättre än de andra ska man ha bonus. även i lågkonjunktur.

Bonus, plikt, yrkesheder eller revansch?
Sen finns en intressant frågeställning -- fungerar bonusar som drivkraft? Daniel Waldenström, docent i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning uttalar sig negativt om bonussystem i allmänhet i dagens SvD. Och visst är det väl så att vi människor har fler drivkrafter än pengar.

Pliktkänsla och yrkesheder som nämns kort i SvD-artikeln är två sådana alternativa drivkrafter. Jag tror de spelar stor roll. Björn Algkvist, tidigare VD för Intentia (nu Lawson) berättade under ett föredrag att framgångsrika entreprenörer mycket oftare drivs av revanschlust än av pengar. De har kanske blivit nedtryckta som unga eller gått på ett par nitar i näringslivet och "nu ska alla få se". Revanschlusten var enligt Algkvist mycket mer uthållig än suget efter pengar.

Men för egen del tror jag bonusar har sin plats. Om de är rimliga i förhållande till den fasta lönen -- hugg till med ett tak på 25 % -- och knyts till något mätbart som inte bara följer konjunkturen så är det en effektiv morot. Det tror i alla fall jag.

1 kommentar:

Anders sa...

Det ar uppenbart att det har forekommit missbruk i ersattningsfragor, exemplen ar manga men mycket i debatten ar snomos och avundsjuka.
Bonus som en del i ett beloningssystem kan vara mycket positivt och effektivt, nar det ar ratt design. Compensation at risk, pratar vi om och kan illustreras av ett enkelt exempel; om man siktar pa att betala en person 100, satt 80 som fast lon, bonus pa 20 vid uppfyllande av forhandsbestamda mal och en mojlighet till ytterligar 20 som beloning for prestation overskridande malet. Tamligen logiskt. Resonemanget bygger pa att de fohandsbestamda (och overenskomna) malen ar fa, paverkbara och satta sa att de avspeglar vad som driver resultat for foretaget. For att undvika att nagon far bonus for att rida konjukturen bygger man in en matning av resultat jamfort med andra likartade foretag.