måndag 5 januari 2009

Hantverkarkebaben

Låt oss anta att du behöver ta hjälp av en hantverkare. Om han/hon ska ha råd att köpa en kebab efter utfört arbete, hur mycket måste du då dra in, och hur mycket blir skatt? Vad kostar egentligen hantverkarkebaben?

Svensk skatt
Vi har höga inkomstskatter i Sverige. Skattetrycket drevs upp för att klara andra världskriget men permanentades sen för att finansiera sociala reformer som folkpension, semesterrätt och föräldrapenning.

Vi har också hög moms i Sverige. Så hög att folk jag pratat med i Sydostasien och USA vägrar tro mig. Den dök upp som "omsättningsskatt" under andra världskriget. Avskaffades efteråt men återuppstod som "mervärdesskatt" för att finansiera barnbidrag, förlängd grundskola och allmän sjukförsäkring.

Sist men inte minst har vi arbetsgivaravgifter, i folkmun sociala avgifter. 2008 var de 32,42 % av lönen. Leta gärna efter den på ditt senaste lönebesked.

En kebab - 100 kr
Om hantverkaren ska kunna köpa en kebab för 40 kr så måste du betala 100 kr för hans/hennes arbete. 100 kr ur din plånbok, sen dras momsen på 20 kr, hantverkarens arbetsgivaravgift 19 kr och sist inkomstskatt på 19 kr. Kvar 42 kr.

En kebab - 262 kr!
Men för att du ska kunna betala 100 kr så måste du ju ha (för-)tjänat de pengarna. OK, du får ut en hundring. Då har din chef redan betalat in arbetsgivaravgift på 64 kr och inkomstskatt på 98 kr. Du måste alltså dra in 262 kr till ditt jobb för att kunna se till att hantverkaren får lunch.

ROT-avdrag för att staten skäms
Den här typen av beräkningar blir alltid lite extrema. Men det är ju grunden till att staten kan införa ROT-avdrag på vissa hantverkstjänster för att stimulera ekonomin. Man vet helt enkelt att skattetrycket är enormt i den sektorn. Och folket jublar! ROT-avdragen är inget mindre än ett erkännande av att det inte är rimligt. 262 kr för en kebab.

Undrar just vad kebabkillen fick i fickan?


Referenser
De svenska skatternas historia
Ekonomifakta
Allt du behöver veta om ROT-avdraget

Inga kommentarer: