fredag 23 januari 2009

Konsulter med mössan i hand

Vilka är vår tids utnyttjade arbetare? Vilka är de som 2009 jobbar övertid med en ständig oro för att få kicken utan uppsägningstid?

Facket och arbetarrörelsen slogs i årtionden för arbetarnas rättigheter och kan med rätta vara stolta över det idag. Men nu har arbetsmarknaden ändrats och det finns nya grupper som inte kan vara säkra på att de får fem veckors semester, bra pension och en uppsägningtid på tre månader.

Kuvade konsulter
Som t ex alla konsulter på Volvo IT i Göteborg som tvingas betala tillbaka pengar för arbete de redan gjort. Annars får de inte fortsätta! Det är nästan så man får en känsla av att konsulterna borde organisera sig och stå upp mot överheten. Kanske bilda en intresseförening. En facklig förening?

Visst, Volvo krisar och det finns säkerligen fog för deras åtgärder. Det intressanta är snarare att Volvo och andra storbolag hyr in konsulter och folk från bemanningsföretag just för att sådana personer kan avskedas utan varsel och uppsägningstid. Det blir inte ens bråk.

För att få förmånen att kunna sparka snabbt betalar man lite mer. Då är det rätt tufft att begära tillbaka pengarna i efterhand. Med hot om uppsägning. Det borde facket ta sig en titt på.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hmm... jag tror du är ute och cyklar lite här för en gångs skull.

1. Ang att Volvo som stor kund till små leverantörer sätter stenhård press är inte särskilt ovanligt i näringslivet. Lästips: Michael Porter's five forces.

2. I den utsträckning Volvo får igenom sina krav slår ju inte detta retroaktivt mot anställda konsulters löner utan mot bolagens aktieägare.

3. Många tycks tro att inhyrd personal som arbetar i bemanningsföretag är mer eller mindre rättslös. Detta är helt fel! Faktum är att de kollektivavtal som reglerar bemanningsföretagens villkor gentemot sina anställda är mycket hårdare än övriga kollektivavtal på arbetsmarknaden. Exempel: bemanningsföretag är tvungna att erbjuda alla sina anställda heltidsjobb såvida de inte studerar vid sidan av etc.

Eftersom jag nu själv jobbar i branschen lovar jag att ge dig en gratis crash course när vi syns nästa vecka! :)

John Wilander sa...

De flesta konsulter idag har rörlig lön baserad på beläggning och fakturering. Därtill är många konsultbolag till stor del personalägda. Slutligen så jobbar många som underkonsultande enmansbolag där begreppet "lön" är direkt kopplat till intäkt.

Gällande dina punkter, Micke:

1. Volvo får gärna sätta press på en fri marknad. Men skulle motsvarande göras mot kollektivanslutna arbetare så skulle det bli långdragna förhandlingar, ett sjuhelsikes mediatryck och stora ord från LO. Det är en intressant jämförelse.

2. Jo, det slår mot lönerna. Se förutsättningarna ovan.

3. Du har rätt. Men det är utifrån den anställdes perspektiv. Jag är fortfarande inne på att bolag som Volvo är beredda att betala extra för att kunna sparka fort. Det är i praktiken att komma runt regelverk och lagar som främst arbetarrörelsen byggt upp under parollen "Den svenska modellen".

Jag tror de flesta snuddar vid ett resonemang kring att "konsulter tjänar så bra att det inte spelar någon roll". Det är inte det jag tycker är intressant. Oavsett lön så förundras jag över att arbetarrörelsen inte verkar bry sig om det hela.

Numera finns det IT-konsulter för under 500 kr/h - i praktiken bemanning.

Vi går mot en framtid där det blir vanligt med enmansbolag som ingår i paraplyorganisationer som löser sälj, fakturering och bokföring mot några procent. Och innan LO vet ordet av så har svensk arbetsmarknad luckrats upp ganska rejält.

För min del tror jag vi svenskar klarar en sån övergång. Men varför hör jag inte facket säga något om det?