torsdag 8 januari 2009

Nöden alla uppfinningars moder

Nöden är alla uppfinningars moder brukar man säga. Oftast till barn som gjort något klurigt när de saknat leksaker. Men talesättet gäller även vuxna.

Just nu står världens fordonsindustri inför två gigantiska utmaningar -- finanskrisen och klimatkrisen. Det intressanta är att de två kriserna samverkar. Redan innan finanskrisen så började efterfrågan på stora bränsleslukande bilar bytas mot efterfrågan på miljösnällare alternativ.

Kändisar är trendkänsliga och vände sig från stora Hummers till Toyotas hybridbil Prius. Jack Nicholson, Salma Hayek, Leonardo DiCaprio, Cameron Diaz med flera har hakat på och det hela uppmärksammas på webbsidor som Celebrity Hybrid Drivers.

Nöd är obehagligt
När vi tänker på den där nöden som ska ge oss kraft och inspiration att tänka nytt så ser vi framför oss lite lagom stress, några månaders sjunkande vinst och kanske en arg chef. Vi ser inte massvarsel, konkurser och prat om depression. Det är ett misstag.

Nöd är nöd. Det måste bli total kris och undergångsstämning för att vågade idéer ska få stöd och för att nya perspektiv ska prövas. No pain, no gain. Och det är det som händer nu. Först nu, under galgen, är amerikansk och europeisk bilindustri beredda att totalt ompröva sina lösningar.

Nya, bättre bilar
Jag är övertygad om att finanskrisen kommer ge oss och klimatet bättre bilar. Volvo har t ex precis kommit med en ny, supereffektiv dieselmotor. Visst, den har inte konstruerats de senaste två månaderna men färdigställandet har nog skyndats på.

Och tänk er vilka smarta lösningar vi kommer få se de närmsta åren! Även om initiativ som norska Think just nu också drabbas av finansoron och står vid ruinens brant . Skulle Think gå under är jag säker på att kunskapen de byggt upp kommer till nytta i en någon ny konstellation. Kanske via regeringens stödpengar för forskning?

"Men du, det är grymt avancerade saker du pratar om!"

Ja, jag vet. Jag är själv ingenjör och förstår att hybridbilar, minskade koldioxidutsläpp och en deciliter bränsle per mil inte är en enkel match. Men nöden är alla uppfinningars moder. Och nu är nöden här, kanske i fem år för bilindustrin.

Det tackar klimatet för!

Inga kommentarer: